O PODJETJU

KONTAKT

 
 
 
  OSNOVNI       PODATKI
  Predgovor
  Lesni črv
 

Ličinka

  Pohištveni črv
 

Znaki napada

  Zvok
   
   
  ZAŠČITA
  Obdelava lesa

Povezave
 
 

UNIČEVANJE ŠKODLJIVCEV

  Lesvin®
  biološko
  kemično
   
 

 

 

LESVIN NAROČILO

  Kaj morate vedeti
  Pozicija črva
  Cenik
  Naročilo
 

 

 
 

Tipični znaki napada

 

 

Zvok

 

Predvsem v toplih spomladanskih in poletnih mesecih se iz napadenega lesa večkrat sliši zvok pikanja in glodanja, ki ga pri prehranjevanju z lesom povzročajo črvi. V zaprtih ogrevanih prostorih pa lahko ta nadležen zvok slišite v kateremkoli mesecu, tudi pozimi. primer zvoka »

 
 
Vzletne luknje

 

Dozorela ličinka lesnega črva na površini lesa izdolbe ovalno luknjo premera 0,6 – 1,2 cm, pogosto z raskavimi robovi. Vzletne luknje pohištvenega črva so večinoma manjše in okroglega premera 0,1 – 1 cm. Vzletne luknje na površini lesa pričajo, da so bili v njem prisotni lesni črvi, ki so zaključili svoj življenjski ciklus. Po vzletni luknji lahko sklepamo kateri lesni črv je bil prisoten v lesu ter morebitno sedanjo prisotnost in aktivnost črva.

 

 

 

 

 
 
Prašnata žagovina

 

Prašnata žagovina je videti kot fina žagovina in je v rovih stavbnega lesa običajno skupaj z iztrebki stisnjena v enotno gmoto. Iz vzletne luknje napadenega lesa lahko pada svetla prašnata žagovina na tla pod luknjo in oblikuje male kupčke žagovine. Če kupčke žaganja odstranimo in po tednu ali dveh opazimo na istem mestu nov kupček žagovine je les zagotovo napadel lesni črv.

 

                                      

 
 

nazaj