O PODJETJU

KONTAKT

 
 
 
  OSNOVNI       PODATKI
  Predgovor
  Lesni črv
 

Ličinka

  Pohištveni črv
  Znaki napada
  Zvok
   
   
  ZAŠČITA
  Obdelava lesa

Povezave
 
 

UNIČEVANJE ŠKODLJIVCEV

  Lesvin®
 

biološko

  kemično
   
 

 

 

LESVIN NAROČILO

  Kaj morate vedeti
  Pozicija črva
  Cenik
  Naročilo
 

 

 
 

Okolju prijazno uničevanje

 

Pred kemijskim ima okolju prijazen postopek več prednosti, saj se pri njem ne uporablja nikakršnih strupenih snovi, površina napadenega lesa ostane po zaključenem postopku nepoškodovana in ni skritih zapoznelih negativnih učinkov zaradi katerih bi bilo potrebno večtedensko zračenje. Obstajajo trije osnovni okolju prijazni postopki:

 

  1. Postopek z zamrzovanjem. Uničenje ličink Hylotrupes bajulus je mogoče le pri zelo nizkih temperaturah, saj lahko ličinke proizvajajo snovi, ki jih ščitijo pred mrazom  do temperature -41°C za 24 ur, pri višjih temperaturah pa mnogo dlje. Jajčeca praktično ni mogoče uničiti z zamrzovanjem. Raziskave, ko so bile ličinke lesnega črva za daljše obdobje (100 dni) izpostavljene hladnem okolju pri 10°C so pokazale, da se je po koncu hladnega obdobja večji delež velikih (teže 200-500 mg) ličink preobrazilo v hrošče, da so hrošči prišli na plano prej kot je običajno ter tudi časovno bolj enotno.
     
  2. Postopek z vročim zrakom. Nekatera podjetja uporabljajo za uničevanje lesnih škodljivcev, ki se nahajajo v lesu, blagu in knjigah postopek z vročim zrakom. Napadene predmete postavijo v komoro za 48 ur, kjer lahko  nadzorujejo temperaturo, vlago in zračenje. Temperatura se giblje med 38°C in 55°C, medtem ko se zračna vlažnost ne spreminja. V Veliki Britaniji se s toplotno tehniko ukvarja podjetje Thermo Lignum.
 

 

 

 

 

 

 

 

nazaj