O PODJETJU

KONTAKT

 
 
 
  OSNOVNI       PODATKI
  Predgovor
  Lesni črv
 

Ličinka

  Pohištveni črv
  Znaki napada
  Zvok
   
   
  ZAŠČITA
  Obdelava lesa

Povezave
 
 

UNIČEVANJE ŠKODLJIVCEV

  Lesvin®
  biološko
  kemično
   
 

 

 

LESVIN NAROČILO

  Kaj morate vedeti
 

Pozicija črva

  Cenik
  Naročilo
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Ugotavljanje pozicije črva v lesu

 

 

Eden od predpogojev za uspešno uničenje lesnega črva s postopkom Lesvin, je ugotovitev lege črva. Ta mora biti določena na 10 cm natančno, oz. vsaj na 20 cm, sicer je potrebno izvesti več obdelav. Ugotoviti točno lego lesnega črva je običajno precej zahtevna naloga. Najlažje je, če je črv blizu površine lesa, težje pa, če je globje v lesu, ker se zvok prenaša po izvrtanih rovih hitreje kot po lesu, kar lahko zavede poslušalca. Če se črv nahaja v lesu, ki je obit z oblogo, opažem, itd., je izvor zvoka še teže ugotoviti. 

 

Obstajajo trije načini za ugotavljanje pozicije črva v lesu.

 

Najprimernejša in edina praktična metoda za ugotavljanje lesnega črva doma, je poslušanje aktivnosti lesnega črva. Ker lesni črv ni stalno aktiven, ga je potrebno ujeti na delu. Najbolje se zvok sliši zvečer in ponoči, ko je drugih motečih šumov najmanj.

primer zvoka »
 

  • Pri dolžinskih lesenih materialih (legah, stebrih, špirovcih, letvah, moralih, itd.), poslušamo zvok črva iz 2 diametralno nasprotnih, enako oddaljenih točk (cca 50 - 100 cm). Najprej označimo mesto od koder prihaja zvok iz ene strani, nato pa še z druge. Najverjetnejša lega črva je na sredini med obema točkama. Pozicijo črva označimo z lepilnim trakom.

  • Pri večjih lesenih površinah (strop, pod, vrata, omara, itd.), pa kot izhodišče vzamemo 3 enako oddaljene točke. Iz vseh točk, ki smo jih določili, izmenično poslušamo črva ter določimo smer iz katere prihaja zvok. Najverjetnejša pozicija črva, je na presečišču vseh treh smeri. Pozicijo črva označimo z lepilnim trakom.


 

 

 

Drugi način je z uporabo naprednejših metod z rentgenskimi žarki. Več podatkov o rentgenskem ugotavljanju lege lesnega črva najdete na strani povezave.

 

Nekdaj se je za ugotavljanje okuženosti lesa z lesnim črvom uporabljal stetoskop. Glavni problem pri ugotavljanju prisotnosti lesnega črva v lesu je nestanovitna dejavnost črva, kajti ličinka je lahko cele mesece neaktivna preden spet začne glodati les. Ker pa v času mirovanja ličinke seveda ni prisotnega zvoka, bi lahko napačno sklepali, da v lesu ni črva. Tako je v nekaterih primerih potrebno preučiti primernost postavitve avtomatskega snemalnega sistema, ki bo zabeležil vsakršno aktivnost lesnega črva in jo prikazal na spektrogramu. A ta postopek je zelo drag in dolgotrajen.

 

Tretja možnost za ugotavljanje prisotnosti črva je uporaba radiestezije. Ta metoda ni odvisna od aktivnosti lesnega črva in odsotnosti glodajočega zvoka. Rezultati pa so takojšnji brez poškodb površine lesa. Toda le redki usposobljeni mojstri lahko ugotovijo natančno pozicijo tako aktivnih kot neaktivnih lesnih črvov.