O PODJETJU

KONTAKT

 
 
 
  OSNOVNI       PODATKI
  Predgovor
  Lesni črv
 

Ličinka

  Pohištveni črv
  Znaki napada
  Zvok
   
   
  ZAŠČITA
  Obdelava lesa

Povezave
 
 

UNIČEVANJE ŠKODLJIVCEV

  Lesvin®
  biološko
  kemično
   
 

 

 

LESVIN NAROČILO

 

Kaj morate vedeti

  Pozicija črva
  Cenik
  Naročilo
 

 

 
 

Kaj morate vedeti

 

 

1. Postopek Lesvin je primeren za:

 

  • bivalne prostore, kjer je les uporabljen v konstrukcijske ali dekorativne namene, katerih odstranitev je nemogoča ali pogojena z velikimi stroški.
  • parket
  • okna, vrata
  • razno pohištvo, itd.

 

Postopek Lesvin pa cenovno ni primeren za uničenje lesnega črva npr. v vseh špirovcih in tramovih nebivalnih podstrešij.

 

2. Potrebno je locirati lesnega črva

 

V lesu je morda slišati le enega aktivnega črva, vendar je običajno v napadenem lesu še več neaktivnih, ki bodo slišni, ko bodo ponovno začeli s svojo aktivnostjo. V kolikor želite, da se obdela samo del lesa, v katerem je slišati lesnega črva, je potrebno ugotoviti točno lego črva. Glejte stran Pozicija črva.

 

3. Iz koliko strani je potrebno obdelati les?

 

El. magnetni valovi prodrejo v les do globine 10 cm, zato se les do debeline 10 cm obdela le iz ene strani. Les debeline > 10 cm je potrebno obdelati vsaj iz dveh nasprotnih strani, ali odvisno od pogojev, iz treh strani. Ker v praksi to velikokrat ni mogoče, saj je les viden le iz dveh L strani, se lesnega črva lahko zanesljivo uniči le iz obdelanih dveh strani, do globine 10 cm. Manjši del lesa na nasprotni strani (kocka 6x6 cm, pri tramu 16x16 cm), ostane neobdelan oz. slabše obdelan, tako da zanesljivost v tem delu ni 100 %. Seveda pa ni nujno, da se črv v tem delu lesa sploh nahaja. Če je naprava postavljena pod kotom (pomanjkanje prostora, delno vzidan les, itd.), je na manjših globinah ravno tako učinkovita, na večjih pa je učinkovitost manjša.

 

Če je vmes npr. gips plošča, pa moč el. magnetnih valov oslabi za 30 - 40 %, temu ustrezno je globina obdelave  manjša. Pri lesnem opažu je potrebno upoštevati le dodatno debelino opaža. Skupna slabost vseh, predvsem nelesnih oblog na lesu pa je, da nekoliko razpršijo el. magnetne valove. V nobenem primeru pa obloga ne sme biti kovinska, niti med oblogo in lesom ne sme biti kakršnekoli izvedbe kovinske Al folije.

 

Ker je vsaka lesena konstrukcija v stanovanju primer zase, je za predhodno oceno, najboljše poslati sliko napadenega mesta v malem jpg formatu, na el. naslov podjetja.

 

4. Koliko prostora je potrebnega za napravo?

 

Naprava je dimenzij 20/40/35 cm (š/d/v), deluje kontaktno (potrebno jo je prisloniti na površino napadenega lesa) in je mogoče naenkrat obdelati dolžino 33 cm v širini do 18 cm. Pravokotno na vsako ploskev obdelave mora biti vsaj 35 cm prostora, da bi dosegli 100 % učinkovitost.

 

Naprava tehta preko 10 kg in jo je potrebno postaviti na provizoričen oder. Za delo, je okoli, oz. pod mestom obdelave, potrebnega prostora vsaj 1 x 1,5 m. Če so na tem mestu omare ali postelja, jih je potrebno začasno prestaviti.

 

5. Ali je postopek nevaren?

 

Postopek je črvom nevaren samo v času obdelave, po končani obdelavi pa je les za črve enako neoporečen kot prej. Ljudem postopek ni nevaren. Ker pa gre za močno el.-magnetno sevanje, je bolje, da se v času delovanja naprave, občutljivejši ljudje zadržujejo v sosednjem prostoru.

 

6. Zanesljivost in garancija

 

Naprava 100 % uniči lesne črve in ličinke do globine 10 cm. Če se obdela vso površino in globino lesa, se s tem uniči vse črve, ličinke in morebitne hrošče. Če les z opisom iz 3. točke ni mogoče obdelati na vseh mestih, bi se lahko črvi iz drugih, neobdelanih predelov lahko razširili tudi nazaj na obdelano področje, vendar to ni stvar dni ali tednov, pač pa mesecev ali let. V takih primerih garancije ni mogoče dati.

 

 

 
 

nazaj