O PODJETJU

KONTAKT

 
 

 

  OSNOVNI       PODATKI
  Predgovor
 

Lesni črv

 

Ličinka

  Pohištveni črv
  Znaki napada
  Zvok
   
   
  ZAŠČITA
  Obdelava lesa

Povezave
 
 

UNIČEVANJE ŠKODLJIVCEV

  Lesvin®
  biološko
  kemično
   
 

 

 

LESVIN NAROČILO

  Kaj morate vedeti
  Pozicija črva
  Cenik
  Naročilo
 

 

 
 

Lesni črv (Hylotrupes bajulus)

 

 

Hrošč lesnega črva pripada hroščem iz družine Kozličkov  (Cerambycidae), poznani tudi pod imenom Rogini. Bistvena lastnost pripadnikov te družine so dolge tanke tipalke, ki so enako dolge ali celo daljše od samega telesa hrošča. Telo hrošča je rahlo ploščatega videza temno rjave barve, večinoma pa rjavo črne do črne barve. Zaglavje je okrogle oblike, na vrhu pa jo krasita dve svetleče črni okrogli izboklinici. Krovna krila so črne barve s svetlo sivimi področji v obliki prekinjenega traku, običajno na polovici pokrovk. Glava in predprsje sta večinoma pokrita s rumeno sivkastimi dlačicami. Za lažje razlikovanje med različnimi vrstami hroščev, ličink, velikostmi lukenj si oglejte stran, kjer nekatere tudi druge poučne podatke. Poslušajte glas lesnega črva:

 

 

 

Lesni črv napada le mehak les (smreka, jelka, bor), ki se največkrat uporablja pri gradnji. Prav tako pa ga lahko najdemo tudi pod lubjem in v lubju hrastovih, bukovih in drugih celih ali cepljenih hlodov s trdim lesom. Odrasle živali prilezejo na dan iz napadenega lesa od meseca maja do junija, lahko pa tudi julija, odvisno od klimatskih razmer katerim je les izpostavljen. Samci lesnega hrošča dosežejo dolžino 1,2 - 3,5 mm, samice pa 2,8 - 4,6 mm. Življenjska doba hrošča je nekaj tednov (1-4 tedne), odvisno od ekoloških pogojev. Posnetek parjenja.

 

 

 

Kmalu po parjenju samica odloži nekaj skupin jajčec v razpoke na mehkem lesu. Samica lahko razvije želo za odlaganje jajčec do dolžine 35 mm, kar ji omogoča odlaganje jajčec v preko 42 mm globoke razpoke. Samica izleže okrog 170 jajčec, ki potujejo po želu od 3,3 do 11 sekund. Število jajčec je predvsem odvisno od velikosti ličinke iz katere se je levila samica. Lesni črv je občutljiv na geomagnetno polje. Če omejimo vodoravno komponento geomagnetnega polja, samica proizvede več jajčec. Na področjih z povečano vodoravno komponento geomagnetnega polja pa število proizvedenih jajčec upade. Iz nespolne oploditve nastanejo samci. Razmerje med samicami in samci je okrog 9:1 v korist samic.

 

 

 

 

Iz jajčec se po približno 23 dneh pri povprečni temperaturi 28°C izležejo ličinke, pri nižjih temperaturah pa nekoliko kasneje. Male ličinke se takoj zavrtajo v mehak les kjer ostanejo 2-7 let, v ugodnih okoliščinah pa tudi do 19 let (cca. 0,2 % populacije). V hladni dobi oz. sorazmeren čas pred paritvijo se dozorela ličinka (teže 200 – 500 mg) prevrta na površje lesa, kjer naredi ovalno vzletno luknjo premera 0,6 – 1,2 cm. Vzletno luknjo včasih zapre s fino zbito žagovino. Pod vzletno luknjo ličinka izdolbe celico kjer se ličinka zabubi. Po 3 - 6 tednih se buba prelevi v hrošča in življenjski cikel lesnega črva je zaključen.

 

 

 
 

nazaj