O PODJETJU

KONTAKT

 
 
 
  OSNOVNI       PODATKI
  Predgovor
  Lesni črv
 

Ličinka

  Pohištveni črv
  Znaki napada
  Zvok
   
   
  ZAŠČITA
  Obdelava lesa

Povezave
 
 

UNIČEVANJE ŠKODLJIVCEV

  Lesvin®
  biološko
  kemično
   
 

 

 

LESVIN NAROČILO

  Kaj morate vedeti
  Pozicija črva
  Cenik
  Naročilo
 

 

 
 

Ličinka

 

 

Glava ličinke lesnega hrošča je okrogla in precej večja od repa. Ta oblika je značilna za ličinke hrošča iz družine Kozličkov (Cerambycidae), znana tudi kot okrogloglavi vrtač. Ličinka je sivo bele do sivo rumene barve in v dolžino zraste od 2 do 4 cm. Ličinka ženskega spola iste starosti je bistveno večja od ličinke moškega spola. Čeljusti na sprednjem delu glave so temno rjave barve, na vsaki strani glave pa so gledano iz sprednje strani, vidna tri enostavna očesa. Ta značilnost ličinko lesnega hrošča loči od ostalih ličink iz družine Kozličkov, ki napadajo les. Druge ličinke iz družine Kozličkov imajo le po eno tako oko na vsaki strani glave. Ličinka lesnega hrošča dela rove ovalne oblike. Prašnata žagovina, ki jo dela ličinka je sestavljena iz finega prahu in drobnih lesnih ostružkov, ki so tesno zbite skupaj v prehodih in rovih.

 

 

 

 

V vseh velikostnih razredih ličink je poraba lesa največja v temperaturnem razponu med 20°C in 30°C. Pod in nad tem temperaturnim rangom pa močno pade. Znotraj tega temperaturnega območja je poraba lesa večja pri višjih temperaturah in večji relativni zračni vlažnosti ter s čim manjšimi nihanji. V idealnih pogojih (29°C ±2°C, 80 ±5% rzv) je poraba lesa 34 mg/ličinko na dan.  Toda pri še vedno zelo ugodnih pogoji, a z večjimi nihanji (24°C ±10°C, 76 ±9% rzv) se poraba lesa izjemno manjša, le 12 mg/ličinko na dan. Poraba lesa je pri vseh ličinkah ne glede na zelo velike razlike v velikosti ličink skoraj enaka.

 

 

 

 

Razvoj ličinke lesnega hrošča najbolj prizadenejo ekstremne temperature. Velike in srednje velike ličinke so bolj občutljive za negativni vpliv temperaturnih sprememb kot majhne ličinke. Pri različnih temperaturah obseg rasti pri malih ličinkah bistveno ne odstopa, medtem ko je pri srednji in veliki ličinki dokazana celo negativna rast pri temperaturah pod 15°C in nad 35°C. Vpliv temperatur pa se odraža tudi z nižjo in višjo porabo kisika pri srednjih in velikih ličinkah pri temperaturah pod 15°C in nad 35°C. Poraba kisika je največja pri malih ličinkah

 

 

 

 

Aktivnost ličink v mehkem lesu sestavljajo obdobja besne aktivnosti, ki trajajo od 5 do 180 minut pri relativni vlažnosti 73%, z vmesnimi obdobji skoraj popolnega mirovanja, ki traja od 5 do 25 minut. Intervali aktivnosti postanejo stabilnejši, če se na 12 ur izmenjuje temperatura med 18°C in 25°C.
 
 

nazaj