O PODJETJU

KONTAKT

 
 
 
  Osnove
 

Zgodovina

  Galerija
  Naročila
  Ideje
  nazaj
   
   
 
 

Zgodovina mozaika

 
 

V starodavnem mestu Oruk na jugu Mezopotamije so Sumerci že v 4. tisočletju pr.kr. izdelovali dekoracije iz školjk, kremena in gline.

 

 

Najstarejše primerke mozaikov iz koščkov drobnega kamenja zasledimo v mestu Gordio v zahodni Mali aziji, ki so jo takrat naseljevali Grki. Kasneje v 1. stoletju po kr. pa v mestu Olintos v Grčiji že najdemo stilno izdelane motive grške mitologije, izdelane iz drobnega prodca v naravnih barvah od bele do črne. Slika na levi prikazuje talni mozaik iz mesta

 

Olintos narejen med leti 432-348 pr.kr.: "Belerofon v ježi na Pegazu ubije Himero"

 

 

 

 

Prve mozaike narejene iz koščkov barvnega stekla so izdelovali v mestu Pela, prestolnici Makedonske države v 4. stoletju pr.kr. Mesto danes leži v makedonski Grčiji blizu Makedonske meje, kjer se je še pred sto leti govorilo makedonsko, takrat pa je makedonski jezik segal daleč v notranjost Grčije.

 

Slika na desni: "Lov na jelena"; Arheološki muzej Pela.

 

 

 2. stol. pr.kr. najdemo v grški Mali Aziji v mestu Pergamus mnogobarvne mozaike razgibanih oblik narejene iz marmorja in barvnega stekla. Izdelava mozaikov se je od tam razširila v Italijo predvsem na področje Pompejev in Rima. Rimljani so razvili enostavno 'monokromatsko' tehniko s katero so na stenah in tleh hiš, temeljih in javnih kopališčih izdelovali mozaike.

 

Kakovosti izdelave mozaikov je dosegla vrhunec v Bizantinskem obdobju, ko so umetniki razen tal in sten, krasili še oboke in fasade templjev in palač. Uporabljali so koščke marmorja, naravnega kamna, barvnega stekla ter celo zlato in srebro. Umetniki so upodabljali različne motive, iz narave, morja, prizore lova, obraze, vladarje itd. Predvsem pa so jih navdihovali krščanski motivi, ki so v tem obdobju prevladovali.

 
 

nazaj